Brug af ventemusik – regler, krav og betalinger

Ønsker du få installeret ventemusik i dit omstillingssystem? Det er vigtigt at du er bevidst om de rettigheder der ligger bag om den musik du ønsker at bruge.

Man kan nemlig ikke blot bruge en kendt sang som ventemusik, hvis man ikke har betalt for rettighederne først.

Ventemusik som en salgsfremmende metode

Er der lang ventetid for dine kunder, når de skal igennem på telefon? Hvis du vil undgå sure og utålmodige kunder i den anden ende af linjen, bør du gøre ventetiden kort og spændende. Hvis det ikke er muligt for jer, at holde ventetiden helt nede, kan I med fordel få ventemusik til jeres firmatelefoner. I stedet for at blive mødt af den kedelige og monetone bip-lyd, kan kunderne i stedet blive mødt af lækker jazz-musik eller en populær sang fra radioen, når de venter på at komme igennem til jer.

Det er en god investering, at købe ventemusik til omstillingssystemet. Det gør telefonoplevelsen bedre for kunden, og ventetiden vil føles kortere. Derudover kan ventemusikken være med til at repræsentere jer som virksomhed.

Hvilken musik må du bruge?

Når du skal vælge ventemusik, er det vigtigt at du vælger musik, som passer til jeres virksomhed. Hvilke typer af kunder ringer typisk til jer? Er I en virksomhed, som er nede på jorden, eller ønsker I at signalerer kvalitet allerede inden kunden kommer igennem på telefonen? Det er vigtigt at I finder den helt rette musik til jer.

I skal dog være opmærksomme på, at det ikke er al musik, som I kan bruge gratis. Kunstnere, pladeselskaber og sangskrivere skal naturligvis betales for deres arbejde, og derfor er det ikke tilladt at bruge musikken gratis i offentligheden. I Danmark har vi ophavsretsloven, som beskytter kunstnere mod, at deres musik bliver brugt i offentligheden uden at de bliver betalt for det. Det er altså et lovkrav, at du ikke blot kan bruge musikken som ventemusik, uden at have fået tilladelse fra kunstneren. I Danmark er det Koda der varetager kunstnernes interesser. Det er altså herigennem du kan betale for brug af musikken, så musikernes rettigheder bliver beskyttet og så de får deres retmæssige betaling.

Hvornår skal jeg betale for brug af musikken

Musikken ejes af komponister og sangskrivere, og derfor kan du naturligvis ikke blot bruge musikken. De rette ejere skal betales, når du vælger at bruge deres arbejde. Det er dog ikke al musik du skal betale for. Vælger du en populær sang fra radioen som ventemusik, skal du naturligvis betale for den. Der findes dog det såkaldte licensfri musik, som ikke kræver betaling til Koda. Du kan på nettet selv finde den licensfri musik, hvis du ønsker denne som ventemusik. Ofte er der ikke tale om sange som sådan, når man køber licensfri musik. Der er derimod ofte tale om instrumental musik, som kan bruges som stille baggrundsmusik. Som 5tel kunde, kan du vælge mellem en række licensfrie musikstykker, under opsætningen af dit omstillingsanlæg. Du skal hverken betale for brugen af denne musik til os, eller til Koda.

Ønsker du derimod populære sange som ventemusik, skal du registrere det på Koda.dk. Her skal du betale 2.570 kr. for op til 20 telefonlinjer. Din ret til at bruge musikken, gælder så ét år. Har du flere telefonlinjer, skal du blot betale 399,50 for 20 ekstra linjer.

Musikere og pladeselskaber skal betales for deres arbejde

Det kan virke irriterende, at man skal betale ekstra for at få ventemusik på sin telefon. Det er dog vigtigt at huske på, at de rette ejere skal betales for deres arbejde. Du ønsker naturligvis at blive betalt hvis dit arbejde bliver brugt af andre, og det samme gælder for musikere. Sørg derfor for at betale retmæssigt gennem en musikaftale med Koda.

Hvis du ønsker hjælp til at lægge musikken ind på dit omstillingssystem, kan du naturligvis få hjælp af os. Du kan blot give os et kald eller kontakter os på mail, så hjælper vi med glæde med opgaven!